Slaaap!

Posted by on okt 7, 2016 in Niki's breinblog, puberbrein

kid-pad-sleep

Lekker slapen is geen suffe tijdverspilling. Dat besef begint gelukkig in steeds meer wakkere koppies door te dringen. Maar nog niet bij pubers, terwijl juist zij vaak met slaaptekort kampen. Zowel de Hersenstichting als het Belgische De Maakbare Mens lanceerden deze week met lespakketten over slaap voor middelbare scholieren.

Bij tieners, toch al zwalkende homonenbommen, verandert ook de productie van het slaapopwekkende hormoon melatonine. Ons brein maakt dat aan als de schemering invalt, en die productie neemt toe totdat we zo moe zijn dat we naar bed gaan.

Bij pubers start de aanmaak op een later tijdstip, waardoor ze minder makkelijk in slaap vallen. Dat wordt nog eens versterkt doordat ze vaak tot vlak voor het naar bed gaan nog op hun smartphone of computer zitten. Sommige onderzoekers vermoeden dat het blauwe licht van die schermen de aanmaak van melatonine remt. Maar het kan ook gewoon komen omdat al die interessante berichtjes en filmpjes een mens nu eenmaal alert houden.

Volgens het persbericht van de Hersenstichting en Chrono@work, met wie ze het pakket Charge your Brainzzz hebben gemaakt, heeft één op de tien jongeren last van inslaapproblemen. Dat is niet iets om licht over te denken. Wie te weinig slaapt, wordt al snel labiel en prikkelbaar. De schoolprestaties hollen achteruit, het piekeren neemt toe, waardoor iemand nog minder snel in slaap valt, negatieve gevoelens krijgen de overhand en kunnen tot een regelrechte depressie leiden, en zelfs tot chronische pijn.

Hier in huis gaan de mobieltjes dus een uur voor bedtijd de puberkamers uit, en de laptop uit. Gelukkig heb ik zelf absoluut geen last van inslaapproblemen. Kan ik af en toe toch een Netflix-serietje pakken als de kinderen op bed liggen…

 

Het lespakket van De Maakbare Mens is hier gratis te downloaden.