In 2017 verscheen mijn boek Een beter brein. Aan de frontlinie van de hersenwetenschap ga ik daarin op zoek naar manieren waarop ik mijn gefragmenteerde aandacht en mijn onbetrouwbare geheugen kan opkrikken. Als wetenschapsjournalist en neurobioloog ken ik de spectaculaire ontwikkelingen in het hersenonderzoek, maar na mijn burn-out laat mijn eigen brein nogal te wensen over. Van Ritalin tot breintraining, van traditionele meditatie tot futuristische elektrische hersenstimulatie, van zenuwprotheses tot een kunstbrein in een computer, ik test alles uit. Wat werkt? Wat kunnen we verwachten in de toekomst? Kan mijn brein ook beter worden dan ooit? En wat betekent dit voor onze samenleving?

Atlas Contact, paperback |  geïllustreerd, 256 blz. | isbn 9789045030531

Lees hier de voorpublicatie ‘Hyperen op Ritalin ‘ die verscheen in Psychologie Magazine van april 2017. ‘Wat een gevaarlijk lekker spul zeg.’

Harper’s Bazaar publiceerde dit interview in het aprilnummer, ‘Het betere breinboek ‘. ‘Er zijn mensen die voorzien dat we ons brein zullen kunnen uploaden, zodat we voortbestaan in een computer.

NRC Handelsblad publiceerde op 3 april dit interview met Phil Kennedy, de neuroloog die hersenelektroden liet implanteren in zijn gezonde brein. ‘Na vijf dagen kon ik weer praten. Ik heb geluk gehad.’ Het verscheen op 5 april ook bij de zuiderburen in De Standaard.

Maandblad New Scientist interviewde me in april voor de rubriek ‘De Maker.’ ‘Een chip implanteren ging me te ver.

Het Algemeen Dagblad interviewde me op 4 april over herstellen na een burn-out, ‘Kapitein van je brein.’

Maandblad GezondNu wijdde in het aprilnummer een openingsverhaal aan mijn zoektocht. ‘Eet. Slaap. Sport. Herhaal. Het grote opknapplan voor je brein.’

Harper’s Bazaar riep me in de week waarin mijn boek verscheen uit tot Woman of the Week.

Voor NRC Handelsblad interviewde Rinskje Koelewijn me onder een Mediterrane lunch over hersenverbetering. ‘Ik zocht een quick fix voor m’n brein

Een mooie recensie schreef Judith Brouwer op sciencepalooza.nl. ‘Als je ook maar enige interesse hebt in de stand van de neurowetenschappen en in apparatuur die aan hersenen wordt gekoppeld, dan is mijn suggestie: lezen dat boek!

Op NEMO Kennislink recenseerde Mariska van Sprundel ‘Een beter brein.’ ‘De manier van schrijven, als een zoektocht naar een oplossing voor haar probleem, leest lekker.

Artsenblad Medisch Contact besprak mijn boek. ‘Een vlot geschreven boek waarin ze vanuit haar persoonlijke perspectief haar bevindingen in een vloeiend verhaal giet en haar brein weer in topconditie brengt.

Op haar geweldige blog jongburnout.nl schreef Nienke Tuerlings een lovende recensie. ‘Nergens wordt Een Beter Brein wollig, stoffig of langdradig. Niki heeft een vlotte pen en brengt de informatie met veel humor.’

Op 42bis.nl postte Kim Dik een recensie waar ik nog steeds van glim. ‘Een interessante reis langs pillen en ronduit futuristische oplossingen.’ ‘Dit boek staat in ieder geval in de top 3 met boeken die ik de komende tijd met verjaardagen cadeau doe aan familie en vrienden.’

Boekenverslinder Alek Dabrowski schreef op zijn blog Uitgelezenboeken deze recensie. ‘Onderzoek naar onze hersenen en onderzoek naar kunstmatige intelligentie gaat deels in elkaar over. In ‘Een beter brein’ is dit een centraal thema. Het is uitermate spannend erover te lezen.’

Er waren ook radio-optredens: op 18 maart bij Spijkers met Koppen met Dolf Jansen en Felix Meurders op Radio 2, hier terug te kijken. En hier het fijne Spijkerlied van die dag (derde couplet:))

Op 31 maart praatte ik met Coen Verbraak in het programma Kunststof op Radio 1.

Op 2 april reed ik in het holst van de nacht naar Hilversum, waar Mieke van der Weij me interviewde in Met het Oog op Morgen, Radio 1

En op 5 april was ik Aan Tafel op Radio M, RTV Utrecht, met Liesbeth de Moor.

Op 10 april was ik te gast bij BNR Beter, waar ik met Harmke Pijpers praatte over hoe we ons brein positief kunnen beïnvloeden, zodat we beter gaan presteren.

Op 25 april vertelde ik in Ritme van de stad op AmsterdamFM over ‘hersenupgrades’.


In 2004 schreef ik dit boek, De Oorsprong – over het ontstaan van het leven en alles er omheen, op basis van de lezingen van acht hooggeleerde heren. Mijn favoriet? Die van honorair hoogleraar theoretische natuurkunde en Nobelprijswinnaar Martinus Veltman. Niet alleen omdat hij nog maar zelden lezingen geeft. En omdat hij een vurig pleitbezorger is van de wetenschappelijke methode, die “ons verloste van de golven van irrationaliteit die om ons heen spoelen”. Vooral omdat hij zich in zijn lezing “bezondigt” aan speculaties en fantasieën over de oorsprong van materie. “Maar als u mij hier later over aanspreekt, zal ik de vele dingen die ik nu ga zeggen vlakweg ontkennen.”

Het boek is trouwens al een paar jaar uit de handel. Maar ik heb nog een geheime voorraad! Mocht je interesse hebben, stuur me dan even een mailtje.

Dit is de flaptekst:

Wie zijn wij? Waar komen we vandaan? Hoe is de wereld om ons heen ontstaan? Vragen naar de oorsprong van onszelf en de wereld om ons heen intrigeren elke cultuur sinds mensenheugenis, en vormen de basis voor lange zoektochten in verschillende wetenschappelijke disciplines. In dit boek belichten acht gerenommeerde Nederlandse wetenschappers, onder wie Nobelprijswinnaar Martinus Veltman en Spinozalaureaat Robbert Dijkgraaf, wat de zoektocht naar de bron van hun vakgebied heeft opgeleverd. Zij vertellen op bevlogen wijze over het ontstaan van het heelal, van de aarde, en van materie, over de oorsprong van de mens, het bewustzijn en het schrift, en over het begin van de wiskunde. Zij blijven daarbij niet alleen binnen de gebaande paden van de wetenschap, maar gaan ook stoutmoedige speculaties niet uit de weg.

Het boek is gebaseerd op de tiende aflevering van de Paradisolezingen, een populair-wetenschappelijke lezingenreeks die werd georganiseerd door de K.L. Pollstichting voor Onderwijs, Kunst en Wetenschap in samenwerking met de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), Paradiso en de VPRO.

Met bijdragen van: Robbert H. Dijkgraaf, Martinus J.G. Veltman, Harry N.A. Priem, Steph B.J. Menken, Wil Roebroeks, Peter Hagoort, Wilfred H. van Soldt, Jan van de Craats.

Uitgeverij Boom, paperback | geïllustreerd, 160 blz. | december 2004


In onderstaande boeken staan bijdragen van mij:

hetbesteideevan2013

         spectrumjaarboek2013
  DIF4Brain_visions-omslagdrzeepaard