Foto: René Bouwman


Na bijna 20 jaar als freelance wetenschapsjournalist begon ik in 2019 aan een nieuw avontuur: ik werd op 1 september redacteur medische wetenschap bij NRC Handelsblad.

Ook als medisch redacteur schrijf en spreek ik over hersenen, lichaam en geest. Net als in de freelance jaren daarvoor. Over hersenonderzoek, psychologie en filosofie. Over slaap, voeding en pillen. Maar als medisch redacteur schrijf ik over nog veel meer, zoals over kankeronderzoek, hart- en vaatziekten en darmparasieten, over Nobelprijswinnaars, wetenschapsfraudespeurneuzen en verjongingsgoeroes.  

En begin 2020 kwam daar een enorm onderwerp bij: het coronavirus, met zijn streken en symptomen, met zijn varianten en vaccins.

Op deze site staat een greep uit de artikelen die ik schreef, in het archief van NRC vind je meer. Ook links naar de fijne podcast van de redactie Wetenschap: Onbehaarde Apen.

Veel van mijn eerdere werk kun je terugvinden op in NRC Handelsblad en op nrc.nl, maar ook in tijdschriften zoals Psychologie Magazine, Skepter, Onze Taal, Intermediair, Natuurwetenschap en techniek (nu NewScientistNL), DIF, Zsana en ELLEgirl (die nu niet meer bestaan). Als je naar Science Centre NEMO in Amsterdam gaat, las of lees je mijn teksten bij de tentoonstellingen ‘Zoeken naar leven’ en ‘Wereld van vormen‘.

Voor ik ging schrijven over wetenschap deed ik zelf hersenonderzoek. In 2000 promoveerde ik aan de Universiteit Utrecht in de moleculaire neurobiologie. De hersens van klauwpadden, fruitvliegen, ratten en muizen heb ik van heel dichtbij gezien. Ik heb ze aangeraakt, uitgeprepareerd, in plakjes gesneden en fijngemalen. Die van een biggetje heb ik zelfs een keer gegeten, toen de lolbroeken van het lab van het Instituto Cajal in Madrid, waar ik een half jaar werkte, mij blind iets lieten proeven tijdens een feestmaal. Het leek nogal op roerei.

De teksten op deze site mag je niet overnemen zonder mijn toestemming, en overnemen moet altijd met bronvermelding. Mail me even als je iets wilt gebruiken.

1 Comment

  1. wouter
    juli 13, 2014

    Hallo Niki
    Ik werk aan een boek over “het toeval” Met als werktitel: “Niets” is onmogelijk.
    Ik dit boek bezoekt een “wereld” die alles weet mbv van een supersupercomputer, de aarde want zij willen het toeval terug. Immers als je alles weet is er geen ontwikkeling meer. Staat “alles” stil. Je begrijpt dat dit nogal wat (filosofische) stof tot nadenken geeft. Temeer daar wij bezig zijn zelf een supercomputer (brein) te ontwikkelen weliswaar nog niets in vergelijking met de supersupercomputer van de wereld die alles weet. Maar toch we hebben de weg naar alles weten in gang gezet. Om in mijn boek concreet te maken dat we daar mee bezig zijn wilde ik jouw bijdrage “Bouwen aan het Totale Brein” daarin opnemen Het is geeft exact en duidelijk leesbaar weer waar we mee bezig zijn. Bovendien de titel: Bouwen aan het totale Brein, roept iets op van willen we dat wel? Iets dat totaal is : De totale mens? En geeft mijn thematiek aardig weer. Uiteraard met vermelding van je naam en bron. Tenminste als jij akkoord gaat.
    Graag verneem ik je reactie.
    Hartelijke groet Wouter Dijk