Viroloog Jaap Goudsmit: ‘Het is crisis, handel daar ook naar en vaccineer’

Geef in hoog tempo alle 60-plussers hun eerste prik, zegt Jaap Goudsmit. „Gebruik welk vaccin er maar voorhanden is, en laat voor de zomer alle maatregelen los.”

‘Herkent onze regering wel hoe ernstig de crisis is?” verzucht Jaap Goudsmit (1951) halverwege het gesprek. „Ze werken zich helemaal kapot, maar vóélen ze de urgentie? Ik heb de indruk van niet.” Hoofdschuddend zit de arts en viroloog in de serre van zijn villa aan de rand van het Amsterdamse Vondelpark. Overal staan en liggen boeken. De wanden bestaan uit boekenkasten, op de salontafel liggen hoog opgetaste stapels over uiteenlopende onderwerpen, en ook de eettafel en de tafel in de voorkamer zijn bezaaid met paperassen en boeken.

„Nu spreken politici zich uit en moeten we ineens ontzettend veel medelijden hebben met de kinderen die niet naar school kunnen, en de mensen die eenzaam zijn. Ze hebben absoluut gelijk. Maar het enige antwoord is: sneller vaccineren. Nu gaan ze heel lang praten, er moet een commissie komen, en een impactgroep met gedragswetenschappers. Dat is symptoombestrijding. Je moet de oorzaak aanpakken. Het virus bestrijden. Op geen enkele andere manier is dit oplosbaar.”   >> Lees verder op nrc.nl

Dit interview verscheen op 10 februari 2021 in NRC.