Gaan mRNA-vaccins de wereld veranderen?

Van de vier covidvaccins berusten er twee op een baanbrekende nieuwe techniek. Deze mRNA-vaccins kunnen ooit misschien ook tegen kanker worden gebruikt.

(illustratie Jasmijn van der weide)

Het is misschien wel het mooiste dat de pandemie heeft opgeleverd: mRNA-vaccins. De technologie is in één klap volwassen geworden en zal de geneeskunde van de 21ste eeuw ingrijpend veranderen. Niet gek voor een experimentele techniek die vóór 2020 mondjesmaat werd uitgeprobeerd tegen kanker en sommige infectieziekten. Dat ging moeizaam. Maar dankzij het doortastende optreden van twee bedrijven kwamen er binnen een jaar twee zeer effectieve, veilige, makkelijk te maken en aan te passen mRNA-vaccins tegen het coronavirus.

Met mRNA-technologie zijn vaccins tegen talloze infectieziektes te maken, zoals hiv, griep of zika. Maar ook kankerbehandelingen, waarbij een vaccin het afweersysteem richt op de tumor, als het moet zelfs toegesneden op individuele patiënten. En het lichaam zou er zelfs medicijnen mee kunnen maken, of eiwitten die het mist, bijvoorbeeld bij allerlei genetische aandoeningen, stofwisselingsziekten, hartziekte of bij auto-immuunziektes zoals MS. >> Lees verder op nrc.nl

Dit artikel verscheen op 28 mei 2021 in NRC