Epidemioloog Adam Kucharski: „In veel landen heeft desinformatie de reactie op het virus gevormd.”

De wetten van besmetten gelden ook buiten het virusrijk. Ook angst, agressie en nepnieuws gedragen zich als infectieziektes, volgens epidemioloog Adam Kucharski. „In veel landen heeft desinformatie de reactie op het virus gevormd.”

In januari 2020 stond de Britse wiskundige en epidemioloog Adam Kucharski nog met zijn kersverse half-Nederlandse vrouw op de Galapagoseilanden. Het manuscript van zijn boek over de wetmatigheden van infectieziekteverspreiding had hij ingeleverd bij een uitgever. Het zou in maart verschijnen, dit was de ideale tijd voor een huwelijksreis. Overal zag het pasgetrouwde stel bordjes waarop stond dat mensen twee meter afstand moesten houden van de dieren. Om overdracht van ziektekiemen naar die zeldzame dieren te voorkomen.

Een maand later verrezen overal ter wereld dergelijke bordjes, maar dan voor afstand tussen mensen. In de maanden die volgden zou Kucharski nachten doorhalen om modellen te voeden met gegevens over een gevaarlijk virus om de Britse regering te adviseren. En werd het onderwerp van zijn boek, epidemiologie, ineens actueel.  >> Lees verder op nrc.nl

Dit interview verscheen op 7 mei 2021 in NRC.